24 januari 2023

Projectleider Conserveren: ‘Prachtig werk!’

Rocus Treffers

Rocus Treffers is 64 jaar oud en werkt ruim drie jaar bij WEST, als projectleider Conserveren. Hij zit veertig jaar in het vak en heeft alles al een keer meegemaakt. Rocus ziet én waardeert de verbeterslag die wij de afgelopen jaren hebben gemaakt en spreekt vol passie over conserveren.

“Als projectleider vorm ik een drie-eenheid met Ryan Fletcher en Maryn Bollekamp. We werken tegelijkertijd aan verschillende projecten. Maryn noem ik ‘het oliespuitje’ en Ryan zorgt dat alles boekhoudkundig goed verloopt. We vullen elkaar perfect aan, waarbij ik vooral probeer mijn kennis op het gebied van conserveren over te dragen. Het is prachtig werk!”

Investeren in medewerkers

Rocus: “De vooruitgang hebben we vooral geboekt door te investeren in medewerkers. Bijvoorbeeld in de werkvoorbereiding. Het mooie van WEST is dat we niet bang zijn om conserveringswerk aan te nemen wat niet logisch in elkaar steekt! We zijn voortdurend op zoek naar uitdagingen. Aan de hand van calculaties proberen we elke keer weer het uiterste uit die projecten te halen: optimale bescherming van de objecten. Kenmerkend is dat we er met zijn allen iets moois van willen maken!”

Overal in het land

“Wij werken ‘24/7’als dat nodig is! We voeren veel opdrachten uit voor ProRail: dat werk wordt vaak in de weekenden gepland, omdat er dan minder treinverkeer is. We voeren ons werk ook overal in het land uit. Op dit moment lopen er conserveringsprojecten in Almelo, Den Helder en Maastricht. En we reizen ook naar Middenmeer en Antwerpen. Ik heb het vooral goed naar mijn zin. We werken voor zoveel verschillende opdrachtgevers, in zoveel verschillende sectoren!”

Uitvoeringswijze bepalen

Rocus: “We conserveren aan de hand van bestekken, wensen en eisen van de opdrachtgever. Voor conserveringswerk aan een brug bijvoorbeeld, plaatsen we het steigermateriaal voor goede bereikbaarheid. Tegenwoordig zijn vergunningen belangrijk: voor veiligheid, vervuiling en geluidsoverlast. De regelgeving is enorm toegenomen. Stapels documenten voor het schilderen van een brug! Tijdens die werkvoorbereiding maak ik de planning. We bepalen de uitvoeringswijze en zorgen dat het juiste materiaal gereed is. We keuren die materialen en zorgen voor transport. Op locatie plaatsen we keten, zoals bijvoorbeeld kantoorunits.”

Looptijd projecten varieert

“De looptijd van projecten varieert van vier weken tot twee jaar”, vervolgt Rocus. “Conserveren is meer dan alleen schilderen! We vernieuwen de lichtstraten van een stationsoverkapping. Of we vervangen oud glas voor veiligheidsglas. Voor Evides vervangen we momenteel lichtstraten, stralen en schilderen we de onderliggende staal constructie, brengen we nieuwe isolatieplaten aan en vernieuwen we de vloerroosters. Een ander voorbeeld van conserveren is het vervangen van rotte plekken in het staal van een brug. Die verschillen maken ons werk leuk en uitdagend!”

Super werksfeer

Rocus: “De werksfeer is super, we hebben altijd lol. We zeggen elkaar ook de waarheid als dat nodig is, maar dan is het ook goed. Normaal gesproken zijn we met dezelfde collega’s op pad en ook met de onderaannemers werken we vaak al lang samen. Om scherp te blijven, benaderen we regelmatig nieuwe aannemers. Zelf kom ik uit Made, aan de rand van de Biesbosch. Daar ga ik dan ook regelmatig vissen. Verder hou ik van tuinieren en gaan mijn vrouw en ik met onze camper op pad in de vakanties!”

De laatste ontwikke­lingen

Waar kunnen wij je mee helpen?