21 maart 2023

Trots op prestigeproject!

prestigeproject

Wij blijven stappen zetten op de veiligheidsladder! Eerder dit jaar konden wij al melden Het werk dat wij in opdracht van ProRail, de gemeente Almere en de provincie Flevoland hebben uitgevoerd aan station Almere Centrum, is voor ons een prestigeproject. Op het gebied van renovatiewerkzaamheden konden wij ons volledige arsenaal tonen. Maar de echte toegevoegde waarde hebben wij geleverd in de coördinatie en communicatie!

Maryn Bollekamp was als werkvoorbereider ook nauw betrokken bij de uitvoering, op het gebied van coördinatie en communicatie. Hij vertelt over het project.

Complete dak renoveren

“Onze bijdrage aan de grootschalige renovatie van het station was het onder handen nemen van het complete dak. Zowel de onderkant als de bovenkant. Daarmee hebben we het naar de maatstaven van deze tijd gebracht. De grootste uitdaging was de strakke planning: rekening houdend met vier treinvrije periodes hebben we steeds één derde van het dakoppervlak gerenoveerd.”

Treinvrije periodes

“Die treinvrije periodes stonden al drie jaar vast! Het betrof vier weekenden. In het eerste weekend zijn de steigers opgebouwd, in het tweede en derde weekend zijn de steigers verplaatst en in het laatste weekend zijn de steigers weer afgebroken. In de tussentijd hadden wij steeds tien weken de tijd om onze werkzaamheden uit te voeren.”

Verschillende vormen en renovatie

“Die werkzaamheden bestonden uit verschillende vormen van renovatie. We hebben in totaal twintig kilometer buis geconserveerd. Dat was vakwerk: de staalconstructie is gereinigd, handmatig ontroest en drie lagen verf zijn opnieuw aangebracht. We hebben het glas in de zadeldaken vervangen voor BIPV-panelen. In dit geval glas met geïntegreerde zonnecellen. Je kan er doorheen kijken terwijl ze tegelijkertijd stroom opwekken.”

Wettelijke  veiligheidsnormen

“Daarnaast hebben we vijftienhonderd zonnepanelen geplaatst, verdeeld over het totale dakoppervlak. We hebben de lichtstraten vervangen voor veiligheidsglas. De profielen zijn vernieuwd, zodat het dak voldoet aan de wettelijke normen op gebied van veiligheid. Het aantal opleggingen is verhoogd van twee naar vier. Vooral bij harde wind is dat veel veiliger voor reizigers!”

Een duurzamer en veiliger station

“Verder zijn houten panelen uitgewisseld en rotte goten vervangen net als de hemelwaterafvoer. De lichtkoepels op het dak waren van melkglas: die hebben we vernieuwd, waardoor ze meer licht doorlaten. Dat zorgt voor een veiliger gevoel bij reizigers. Al met al hebben alle renovatiemaatregelen het station duurzamer en veiliger gemaakt.

Coördineren en communiceren

“Buiten al deze werkzaamheden hebben we veel moeten coördineren. We werkten met drie verschillende grote partijen op een heel klein oppervlak. Dat vereiste zorgvuldige afstemming, met name met het oog op de veiligheid van de reizigers en onze en de andere medewerkers. Door het strakke tijdsbestek moesten de werkzaamheden soepel in elkaar overlopen. Soms moesten we daardoor opnieuw ontwerpen, of steigers anders plaatsen. Juist ook door die goede communicatie met opdrachtgever, andere aannemers en medewerkers hebben wij van WEST een zeer goed gevoel overgehouden aan dit project.”

Zeer tevreden opdrachtgevers

“Resumerend: WEST heeft goed werk afgeleverd! De opdrachtgevers waren zeer tevreden. Deadlines zijn gehaald, zonder incidenten is veilig gewerkt. Veiligheid was een belangrijk thema. We moesten op een heel druk station werken, boven vier sporen waar veel reizigers passeerden.

Harro Homan, regiodirecteur ProRail: "Ik ben ontzettend trots op hoe we samen tot dit prachtige resultaat zijn gekomen. Ondanks de hele coronapandemie is het werk gewoon doorgegaan. En met succes!”

Wilt u meer weten over onze verschillende renovatieprojecten? Bekijk dan onze andere projecten op onze website.

Station Almere Centrum
Fotografie foto 6 & 7 : Stefan Verkerk

De laatste ontwikke­lingen

Waar kunnen wij je mee helpen?