7 februari 2023

Wij van WEST: uitvoerder Rob Buijs

Rob Buijs 25-jarig jubileum

Wij van WEST zijn experts in het beschermen van grote objecten: van bruggen, sluizen en stations tot offshore-installaties. We beschermen door te schilderen, te conserveren en te renoveren. Maar wie zijn ‘wij van WEST’? We stellen ons in deze rubriek aan u voor! We beginnen met onze jubilaris Rob Buijs.

Rob was afgelopen oktober 25 jaar in dienst. “Dat is op de werklocatie met een grote taart gevierd in aanwezigheid van de voltallige directie”, glimlacht Rob. “En daarna gewoon weer door, aan het werk!”

Constructieschilder, uitvoerder, bedrijfsleider

Rob: “Ik ben als constructieschilder begonnen bij Kuurman West, wat later is overgegaan in WEST. In het verloop van mijn carrière ben ik uitvoerder en ook bedrijfsleider geworden. Daar ben ik op teruggekomen: ik ben een man van de praktijk. Het papierwerk wat bij de functie van bedrijfsleider kwam kijken, stond me al snel tegen. Als uitvoerder op de werkplaats voel ik me veel meer op mijn gemak!”

Grote, veel omvattende projecten

“Als uitvoerder ben ik verantwoordelijk voor alles wat komt kijken bij de projecten die we uitvoeren”, vervolgt hij. “Op basis van de planning de bestellingen plaatsen en de complete uitvoering begeleiden. Over het algemeen ben ik betrokken bij de grotere opdrachten. Denk daarbij aan het werk op de Beerenplaat, voor het drinkwaterproductiebedrijf van Evides. Maar ook aan onze veel omvattende werkzaamheden op treinstations. In Almere hebben we bijvoorbeeld het dak vernieuwd, zonnepanelen geplaatst en al het glas vervangen.” 

Leuke klusjes

Rob: “Daarnaast word ik ingeschakeld wanneer iets nieuws uitgedacht moet worden. Vaak heeft dat met bereikbaarheid van een object te maken. Dan ontwerp en knutsel ik dingen die nog niet bestaan, zoals de hangconstructie op een station. Daardoor kon ons werk doorgaan, terwijl de treinen ook bleven rijden. Ik heb ook cilinders ontworpen om een ophangsysteem van Rijkswaterstaat te beschermen. En op de Oosterscheldekering heb ik iets bedacht, waarmee het metaal tegen de zon kon worden beschermd. Dat vind ik leuke klusjes!”

Veiligheid steeds belangrijker

“Inmiddels komt mijn pensioen in zicht”, vertelt Rob. “Ik ben 64 jaar oud en heb in al die jaren heel erg afwisselend werk gedaan. Een paar maanden op een station, dan weer op zee en in de binnenstad van Amsterdam: altijd ergens anders. Ik heb veel zien veranderen in de loop van de tijd. De regelgeving is enorm toegenomen en overal zijn cursussen voor. Veiligheid is steeds belangrijker geworden. Bij WEST zit ik ook in de veiligheidscommissie.”

Weinig verloop

Rob: “Ik heb aan veel mooie projecten gewerkt. Bijvoorbeeld de Oosterscheldekering, de Maeslantkering… En Station Almere was een veelomvattend prestigeproject. We hebben daar echt kunnen laten zien waar we toe in staat zijn. Binnen de gestelde tijd! Heel leuk werk om te doen.” Hij vervolgt: “En dat met een vast team. Bij WEST is heel weinig verloop. Een flink aantal medewerkers is al twintig jaar of langer in dienst. Wij helpen de jonge garde te groeien.”

Sterk en onderscheidend

“Het sterke en onderscheidende van WEST vind ik dat ze hun mensen zelfstandig laten werken”, zegt Rob. “We krijgen veel vrijheid en verantwoordelijkheid: er is vertrouwen. Als het werk maar goed gaat. En het gaat eigenlijk ook altijd goed, ook op het gebied van veiligheid. We maken gelukkig geen ernstige ongelukken mee, terwijl werken langs het spoor bijvoorbeeld steeds risicovoller wordt.”

Duiken, golfen en darten

Rob komt uit Rotterdam en is al 43 jaar getrouwd. Hij heeft twee dochters en in zijn vrije tijd vindt hij diepzeeduiken, golfen en darten leuk om te doen. “Voetbal vind ik leuk om naar te kijken. Ik heb geen favoriete club: als het maar een Nederlands team is wat leuk voetbal speelt!" Rob sluit af: “Duiken deed ik in de Oosterschelde en de Westerschelde, of in Egypte, Turkije, Spanje en Portugal. Net als voor het golfen, ga ik er niet speciaal voor op reis. Maar als ik er toch ben…!”

De laatste ontwikke­lingen

Waar kunnen wij je mee helpen?